Thursday 2 April 2015

Always

Hallo iedereen (English Down Below)
Sommigen onder jullie denken nu waarschijnlijk: wat is dat voor een titel? Bij anderen zal de euro (of gelijk welke munt het bij jullie ook is) over enkele zinnen wel vallen. Tenzij dit al het geval is natuurlijk!
Maar laat mij beginnen bij het begin...
Ongeveer 16 jaar geleden, kwam mijn ma na een lange dag mij een verhaaltje voor het slapengaan voorlezen. Ik, als toen 4-jarige, wilde altijd voorgelezen worden tot ik in slaap viel. Nu, mijn ouders waren van het principe dat één of twee hoofdstukken genoeg waren op een avond aangezien zij die voorlazen. Het toeval wil dat op die bepaalde avond zoveel jaren terug mijn ma afkwam met een nieuw boek dat juist in de jeugdafdeling van de boekenwinkel terecht was gekomen. Het prijsticket op de achterflap was zelfs nog in Belgische Franc( hangt er nog steeds aan! ) …. En dit boek, het begin van een zevendelige serie, een achtdelige film en de oorzaak van de één van de rijkste Britse auteurs ter wereld, heeft op dat moment mijn leven, en ongetwijfeld dat van vele anderen verandert.
Ik heb het natuurlijk, voor het geval jullie het nu nog niet door zouden hebben, over HARRY POTTER!
Wie heeft ze niet gelezen? Die prachtige serie over het (toen nog) kleine, zwartharige jongentje, dat te horen kreeg dat hij een tovenaar was. Oké, oké er zijn zeker mensen op deze aardbol die nog nooit een Harry Potter boek gezien hebben, laat staan gelezen. Misschien wel meer dan we denken. Who knows….
Maar genoeg gezeverd. Ik heb een eind zitten nadenken en tenslotte beslist om van deze post een soort meest leuke momenten/ Harry Potter Trivia/…. te maken. Maar dit heb ik zeker niet alleen gedaan! Een paar dagen geleden heb ik op facebook een post geplaatst in de groep “Belgian Potterheads Unite” met de vraag of zij mij konden helpen om zeker geen momenten te vergeten. En ik moet zeggen dat ik zeer verrast was door sommige antwoorden hoewel ik, net als vele Potterheads, de boeken haast van achteren naar voor ken.
Ik hoop dat jullie benieuwd zijn naar wat verder volgt. Ik hoop ook dat ik in staat zal zijn om zowel in het Engels als in het Nederlands de gedachten/ideeën achter deze post & de antwoorden van de Potterheads en mezelf zo goed mogelijk te verwoorden.  Verder, veel leesplezier en hopelijk laten jullie nog een bericht achter onderaan over jullie ervaring met de reeks, hoe je ze hebt leren kennen en wat je er het leukste aan vindt.
Geniet er van.
oh en PS: SPOILERS AHEAD! en zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb...


Bij (bijna) elk boek 
Het eten. Want, willen of niet, je kreeg er altijd honger van 


image

Dobby. Onze kleine held en een van de ergste, meest traantjes latende sterfgevallen...


image

De collectebus. Waardoor, na het uitkomen van boek 3 heel wat mensen opeens hun toverstokarm uistaken om een taxi tegen te houden.... of niet soms?


image

Zwerkbal, wat nu, over de hele wereld, bijna een nationale sport is geworden.Nu die bezems en ballen nog aan het vliegen krijgen...


image

Het feit dat ieder jaar een nieuwe leerkracht Verweer tegen de Zwarte Kunsten nodig is... 


image
image
image

maar in feite gewoon de hele serie! En daarom gaan we nu meer inzoomen op de boeken apart.
Boek 1 : Harry Potter en de steen der wijzen


image

Verrassend voor mij was het eerste antwoord hier: “Sassy Harry” . Pas toen ik de paragraaf erbij kreeg, kon ik mij eigenlijk ook wel vinden in dit antwoord: 
“Wat is hetverschil tussen monnikskap en akoniet?”
Hermelien stond op en haar vingers kwamen bijna tegen het plafond van de kerker.
“Geen idee,”zei Harry kalm. “Maar ik geloof dat Hermelien het weet. Waarom vraagt u hetniet aan haar?”
Een paar leerlingen lachten; Harry’s blik kruiste die van Simon en die knipoogde, maar Sneep kon het minder waarderen.
een ander antwoord hier was Rons humor. Het is op sommige momenten en vooral verder in de boeken minder aan bod gekomen..Maar Ron heeft zeker een gevoel voor humor : 
“Dat lijkt me duidelijk,” zei Ron. “Je kunt altijd doen alsof je op professor Banning wacht.” Met een hoog stemmetje zei hij: “O professor Banning, ik maak me toch zo ongerust! Volgens mij heb ik vraag 14b niet helemaal goed beantwoord…”
“Hou je mond,” zei Hermelien
en natuurlijk : 
“Ik hoorde toevallig wat jij en Malfidus zeiden -‘
“Heel toevallig, ja,” mompelde Ron.
Ten slotte nog even een quote uit het eerste boek dat jullie zeker zullen herkennen. 
“Littekens zijn soms heel nuttig. Ik heb er zelf ook eentje, net boven mijn linkerknie en dit is precies de plattegrond van de Londense metro.” Albus Perkamentus
Boek 2 : Harry Potter en de geheime kamer


image

Gladianus Smalhart (aka Kenneth Branagh  ): De leukste hersenspinsel van Rowling ( voor mij persoonlijk).. Ik heb zo het gevoel dat ze heel veel plezier heeft gehad om hem op papier te zetten... Wat ik ook niet kan vergeten is het moment dat Smalhart de botten uit Harry zijn arm verwijdert...#flubberdewubber


image
image

De nieuwe aanwinst op Zweinstein qua Harry Potter-aanbidders : Kasper Krauwel! En de hilarisch uitspraak van Ron die daarop volgt : 
“Laten we hopen dat Krauwel Ginny niet ontmoet, anders richten ze nog de Harry Potter Fanclub op.” -Toch jammer dat dit niet gebeurt is :p 
De auto van Meneer Wemel die Harry en Ron van Aragog komt redden was ook een populair antwoord... want hey, wie wil nu geen trouwe, zelf rijdende, kan ook vliegen en heeft een beestige kant - auto ? 
En remember Aragog? Hoewel we dan, als 8-9 jarige zeer bang werden van spinnen (ik bedoel, kijk naar dat gezicht... en beeld je dan in dat die ongeveer 3 meter groter is dan jij...)  konden we het toch niet droog houden toen hij stierf in boek 6... of wel soms?  + zo zie je maar hoe groot dat verboden bos is ... Ik vraag mij trouwens nog steeds af hoe Krenk daar in godsnaam voorbij is geraakt? 


image


Boek 3 :Harry Potter en de gevangene van Azkaban


image

Boek drie was waarschijnlijk de eerste keer, na Sneep, dat we opnieuw een personage wel konden vermoorden. En ja, ik heb het over Tante Margot... Nu, opblazen was natuurlijk een goede tweede oplossing :)


image

Verder in Boek 3 hebben we natuurlijk het uitschelden van Sneep door de Sluipwegwijzer. We zijn Maanling, Wormstaart, Sluipvoet en Gaffel ( aka Remus, Peter, Sirius en James) nog altijd dankbaar voor het uitspreken ( ofja schrijven) van de woorden die sinds boek een op onze tong lagen. 
“Meneer Maanling groet professor Sneep vriendelijk en verzoekt hem beleefd om zijn abnormaal lange neus niet in de zaken van anderen te steken.” Sneep verstarde en Harry staarde verbijsterd naar die boodschap, maar de kaart was nog niet klaar. Onder de eerste tekst verschenen nog meer letters. “Meneer Gaffel is het helemaal met meneer Maanling eens en wil eraan toevoegen dat professor Sneep een lelijk misbaksel is.” Het zou heel grappig zijn geweest als de situatie niet zo ernstig was geweest. En daar hield het niet mee op… “Meneer Sluipvoet zou graag officieel blijk willen geven van zijn verbazing dat zo’n idioot het tot leraar heeft geschopt.” Vol afschuw sloot Harry zijn ogen. Toen hij ze weer opendeed, had de kaart het laatste woord gehad. “Meneer Wormstaart wenst professor Sneep een prettige dag en raadt hem aan om zijn haar eens te wassen, de goorlap.”


image

en opnieuw, zoals al op vele discussies besproken is : Fred en George hadden de map eerst en kwamen nooit op het idee om eens te checken hoe het met Ron was? Misschien dat ze dan eerder hadden gezien dat er nog een man in Ron zijn bed sliep... #Justsaying
Sirius die Harry vertelde dat hij zijn peetvader was en aanbood om bij hem te komen wonen. Het was gewoon zielig dat hij er direct van uitging dat Harry liever bij zijn oom en tante bleef wonen... 
en natuurlijk niet te vergeten, de fantastische Scheurbek... 


image

en PS: was ik de enige die het derde boek zo spannend vond? 
Boek 4 : Harry Potter en de Vuurbeker


image

( ik kon geen grotere foto vinden) 
Boek 4 draaide uiteraard om het Toverschool Toernooi! 
Maar om te beginnen, het zwerkbaltoernooi aan het begin van het boek zorgde er voor dat de lak aan zwerkbal in de rest van het boek een klein beetje werd goedgemaakt...
+ anders waren we misschien nooit te weten gekomen hoe cool de badkamer van de klassenoudste wel is! #Iwanttotakeabaththere 


image

Het leukste moment van het hele boek? Wanneer Malfidus door Dolleman ( aka Krenk) in een fret wordt verandert. Ik ( en nog een paar anderen) vonden het op dat punt zeer jammer dat we niet konden toveren... 


image


Boek 5 : Harry Potter en de Orde van de Feniks


image

Boek 5 en de intrede van hét personage dat we nog liever dood wilden dan heer Voldemort hemzelf of Bellatrix. Professor Dorothea Omber. Alleen dat vest al... bleh


image

met de intrede van Omber waren uiteraard vele leerkrachten niet gediend, wat dan weer tot hilarische situaties leidde met vooral professor Anderling in de hoofdrol. Ik spreek hier over :
Neem een koekje, Potter.”
“Ach jee,” zei professor Anderling spottend toen een drak knallens en vuurspuwend door haar lokaal zoefde. “Juffrouw Broom, ga even naar het schoolhoofd en zeg dat we een op hol geslagen stuk vuurwerk in de klas hebben.”
en ga zo maar door :D 
Loena Leeflang. Een grote favoriet onder de lezers. Want geef toe, wie vindt die radijsjesoorbellen nu NIET leuk? :p 


image

De spectaculaire exit van Fred en George en hun verplaatsbaar moeras. Echt zo’n zonde dat dat moeras die film niet heeft gehaald... Vilder die mensen in een bootje overzet en Omber die gewoon zot komt van hun andere streken. Jup, we zijn gewoon verzot op de tweeling!


image

Het einde van boek 5 werd ook een paar keer vernoemd. Terzielers (ik noemde ze altijd Trezielers... ) zijn gewoon cool. Einde verhaal.
Maar niet heus.. Dit was een van de verschrikkelijkste/ meest triestige sterfgevallen... We kunnen het ons waarschijnlijk nog allemaal haarscherp herinneren wanneer Sirius door het gordijn verdwijnt... *Zucht*
Boek 6: Harry Potter en de Halfbloed Prins


image

Waw, we zijn al bij boek 6 aanbeland! 
Harry wordt gekozen als teamaanvoerder, YES! Meer Zwerkbal!!!! ietsje meer zwerbal dan in de andere boeken ... maar toch... we hadden nog altijd te weinig, am I right? 
De lessen met Perkamentus waar we eindelijk meer te weten kwamen over de geschiedenis van Marten Vilijn waren een leuke verstrooiing. We kregen eindelijk een inkijk in hoe Marten was voor hij Heer Voldemort werd. 
Dit fragment : 
Harry keek om. Ginny rende naar hem toe met een felle, opgetogen uitdrukking op haar gezicht. Hij omhelsde haar en zonder erbij na te denken, zonder het gepland te hebben, zonder zich er iets van aan te trekken dat er minstens vijftig leerlingen keken, kuste hij haar. -...- maar Harry zocht naar Ron. Ten slotte zag hij hem staan- ...- “Nou - als het niet anders kan.”
De inval van de dooddoeners op Zweinstein was waarschijnlijk ( na boek 7 en 5 dan) een van de meest gedetailleerde gevechten ooit. Daarna de achtervolging van Sneep door Harry. Een zalig stuk om te lezen! 
Boek 7: Harry Potter en de relieken van de dood


image

Tops die aankomt op het gevecht ... #oooohhhh Wanneer Remus Harry als peetvader vraagt voor zijn zoon was ook een zeer mooi moment.
Potterwatch was ook iets dat zeer vaak terugkwam. Want wie wil er nu niet naar verboden radio luisteren? :D + ook iets zeer simplistisch eigenlijk om tovenaars met elkaar in contact te laten blijven zonder dat anderen er van weten ( zie ook boek vijf met de munten van Hermelien)De epiloog... die ons meer heeft doen wenen dan alle boeken bij elkaar toen het uiteindelijk tot ons doordrong dat het afgelopen was.... 
Wat er gemist werd in de films
Hoe Voldemort echt doodging...
meer normale lessen
Winky en haar boterbierverslaving
De ontmoeting met Sirius in de grot
Foppe! Echt jammer dat hij uit de films werd gehouden... De lak aan zwerkbal. Er kwam meer zwerkbal in de boeken voor dan in de films en dan nog werden de stukjes in de films zeer erg ingekort. Jammer
en tot slot :
nog even dit : http://www.hypable.com/harry-was-actually-a-figment-of-rons-imagination-admits-j-k-rowling/
Dit passeerde gisteren even....
Voor wie geen zin heeft om dit te lezen of wie dit gelezen heeft en het totaal niet doorheeft ... Rowling beweert dat Harry een hersenspinsel is van Ron en dat Ron de boeken had geschreven en Harry dus nooit bestaan heeft... APRIL FOOLS dus :) .. Maar serieus, overweeg dit even en lees de boeken dan eens opnieuw... eens zien of we anders kijken naar de verhalen :D laat zeker iets weten!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hy everyone! (and first of all, sorry if I made any mistakes! nobody is perfect!)
Some of you will probably think : what does that title mean? In a few sentences, the penny (or whatever coin) of others will drop. Unless it already did!
But let me start at the beginning…
About sixteen years ago, my mother came, after a looooong day, to my room to read me a bedtime story. Me, as a four year old, always wanted to listen to a bedtime story until I fell asleep. My parents on the other hand had the idea that one or two chapters were enough for one night because they had to read them to me. It just so happens that on that particular night, my mom brought a new book that just came out in the youth department of the bookstore. Even the price tag on the back of the book still was in Belgian Franc (still on it XD).. and that book, the start of a seven-part series, an eight-part film series and the cause of one of the richest British authors this world has ever known, changed my life, and without a doubt that of many others .
Of course, if you still hadn’t figured it out, I’m talking about HARRY POTTER!!!!! 
Who didn’t read them? The wonderful series about a (then) little, black haired boy, that was told he was a wizard. Alright, alright, there are people on this earth that haven’t seen, let alone read a Harry Potter book. Maybe more than we think. Who knows….
But let’s stop the whining. I thought about this post long and hard and finally decided to turn it into a “most fun moments”/”Harry Potter Trivia”/…. Kinda thing. But I didn’t do this alone! A few days ago, I posted a little message on Facebook in the group “Belgian Potterheads Unite” and asked them to help me so I didn’t forget any of those moments. And I have to admit, I was very surprised about some answers although I, like most of the Potterheads, know the books by heart.
I really hope that you guys are curious for what will come next. I also hope that I will be able to express the thoughts and ideas behind this post and the answers by the Potterheads and myself in English and Dutch. Furthermore, I wish you a lot of fun reading this post and I really hope that you will leave a message at the bottom about your experiences with the series, how you got to know them and what you really liked about them.
Enjoy!
oh and PS : SPOILERS AHEAD! And don’t tell me I didn’t warn you...
(Almost) every book
The food. Cause, even if you didn’t want to, you got hungry just watching it

image

Dobby. Our little hero en one of the worst, most tear-making deads

image

The Knight Bus. Because of which, after the release of the third book, a lot of people raised their wand arm to make a taxi stop... or didn’t they? 

image

Quidditch, is turning, in most parts of the world, into a national sport. Now we just need to get those brooms and balls flying... 

image

The fact that they needed a new professor against the dark arts every year.

imageimageimage

But in fact, just the whole series is brilliant! And because of that, we’re going to zoom in on each book.
Book 1 = Harry Potter and the sorcerer’s/ philosophers stone


surprising ( for me ) was the fist answer “Sassy Harry”. Untill I read the paragraph.. now I agree! 
"What is the difference between monkshood and wolfsbane?"
At this, Hermione stood up, her hand stretching towards the dungeon ceiling.
"I don't know," said Harry quietly. "I think Hermione does, though, why don't you try asking her?"
A few people laughed; Harry caught sight of Seamus's eye and Seamus winked. Snape, however, was not pleased.
Another answer was Rons humor. That is something that’s been used less in the rest of the books. But Ron definitely has a great sense of humor!
'It's obvious,' said Ron. 'You can pretend to be waiting for Professor Flitwick, you know.' He put on a high voice, 'Oh Professor Flitwick, I'm so worried, I think I got question fourteen b wrong...'
'Oh, shut up,' said Hermione. 
 
and ofcourse :
'I couldn't help overhearing what you and Malfoy were saying —'
'Bet you could,' Ron muttered. 
Finally a quote from the first book you will recognize :
"'Scars can come in useful. I have one myself above my left knee which is a perfect map of the London Underground.'" Albus Dumbledore.
Book 2 : Harry Potter and the Chamber of Secrets


Gilderoy Lockhart ( aka Kenneth Branagh ) : The funniest figment of Rowling ( for me at least)... I imagine that she had a lot of fun putting this guy on paper... What I also can’t forget is the moment that Lockhart removes all the bones of Harry’s arm... #Flubberdewubber

imageimage

The newest addition to Hogwarts for Harry Potter - admirers : Colin Creevey! and the hilarious statement of Ron:
"You'd better hope Creevy doesn't meet Ginny, or they'll be starting a Harry Potter fan club." 
The car of Mr. Weasley come to the rescue was a popular answer too ! (saves Ron and Harry from Aragog) ... Cause Hey, who doesn’t want a loyal, self-propelled,  is able to fly too and has a beasty side - car? 
And remember Aragog? Although we were, as 8 -9 year olds, very scared of spiders ( I mean, look at that face... then imagine it’s 3 m taller than you..) we just couldn’t keep it drye when he died in book 6... or could we? + Now you see how big the forbidden forest is! ... I wonder how Bartemius Crouch got past them?!

image

Book 3 Harry Potter and the prisoner of Azkaban


Book three was probably the first time ( besides Snape) that we wanted a character dead. And yes, I’m talking about Aunt Marjorie... ah well, the fact that Harry blew her up will do for now.

image

Further on in Book 3 we have the hassling of Snape by the Marauders Map. We are still very grateful to Moony, Wormtail, Padfoot and Prongs (aka Remus, Peter, Sirius and James) for saying ( or at least writing) the words that we had in our minds since book one.
 Mr. Moony presents his compliments to Professor Snape, and begs him to keep his abnormally large nose out of other people’s business. Snape froze. Harry stared, dumbstruck, at the message. But the map didn’t stop there. More writing was appearing beneath the first. Mr. Prongs agrees with Mr. Moony, and would like to add that Professor Snape is an ugly git. It would have been very funny if the situation hadn’t been so serious. And there was more… Mr Padfoot would like to register his astonishment that an idiot like that ever became a professor. Harry closed his eyes in horror. When he’d opened them, the map had had its last word. Mr. Wormtail bids, Professor Snape good day, and advises him to wash his hair, the slimeball. 

image

and again, like the many discussions said before: Fred and George had the map first but it never, ever slipped their minds to check how Rons was doing? Maybe they would have seen the other man lying in bed with Ron... #Justsaying
Sirius who told Harry that he’s his godfather and offered him to come live with him. It was just sad that he immediately thought that Harry rather stayed with his uncle and aunt...
And don’t forget the amazing Buckbeak.

image

and PS : was I the only one who found this book so thrilling? 
Book 4: Harry Potter and the Goblet of Fire


Book 4 revolved around the Triwizard Tournament!
But to start : the Quidditch tournament at the beginning of the book made us a bit less sad that there was no Quidditch during the rest of the book...
+ otherwise we didn’t get to see the perfects bathroom ! #Iwanttotakeabaththere

image

The funniest moment of the whole book? When Moody turned Malfoy into a ferret. Me ( and some others) found it sad that we were unable to do magic...

image

Book 5: Harry Potter and the Order of the Phoenix


Book 5 and the entry of the person whe wanted dead more than Lord Voldemort or Bellatrix. Professor Dolores Umbridge.... That vest... I mean... Bleh...

image

with her entrance, a lot of teachers weren’t happy at all. But that leads to a lot of hilarious situations with starring = professor McGonagall .. And I mean this = 
“Take a biscuit Potter.”
and 
"Oh dear," said Professor McGonagall scoffed when a Dragon popping and spitting fire whizzed through her classroom.
I could go on for ages! 
Luna Lovegood. A huge favorite among the readers. Cause, you have to admit, who doesn’t like those radish earrings? 

image

The spectacular exit of Fred and George and their portable swamp. it’s a shame the swamp didn’t make the movie... Filch who had to get the students from one side to the other and Umbrige who just couldn’t take it anymore XD all those pranks! Yes we LOVE the twins

image

The end of book 5 was mentioned a couple of times too. Thestrals are just cool! end of story XD 
But not quite.. This was one of the saddest/ most depressing deaths... We all still remember that moment when Sirius disappears in that veil.. *sigh*
Book 6 : Harry Potter and the Halfblood Prince


Wow, we’re already at book 6! 
Harry got elected Captain ! YES!! More Quidditch!!!!! More Quidditch than in the other books..... But seriously.. We still had not enough, am I right?!
The lessons of Dumbledore where we got to know more about the history of Tom Riddle were a great dispersion? We finally got an idea of how Tom was before he became Lord Voldemort.
This fragment :
Harry looked around; there was Ginny running towards him; she had a hard, blazing look in her face as she threw her arms around him. And without thinking, without planning it, without worrying about the fact that fifty people were watching, Harry kissed her. Harry looked around and saw Ron.
Ron [Shrugging his shoulders]:"Well, if you must..."
Book 7: Harry Potter and the Deathly Hallows


Tonks arriving at the battle of Hogwarts ... #ooohhhhh

image

When Remus asked Harry to be the godfather of this son was a beautiful moment.
Also : Potterwatch. I returned a few times during book 7. And just admit it, who doesn’t want to listen to a radio that’s forbidden? + actually very simplistic way so that wizards can stay in contact with each other without others knowing about it ( like book 5, the coins Hermione made)

image

The Epilogue... made us cry more than the whole series when it finally got to us that is was over.... 
What we missed in the films
How Voldemort really died
More normal Classes
Winky and her addiction to butterbeer
When they met Sirius in that cave
Peeves! it’s a shame he didn’t make the movies...

image

not enough Quidditch! there was more Quidditch in the books than in the movies and the pieces in the movie were very short... A shame
and to end
I saw this passing yesterday...
Who doesn’t want to read it or doesn’t get it... Rowling claims that Harry is a figment of Ron and that Ron wrote the books so Harry doesn’t exist... APRIL FOOLS!!!! :D ... But take it serious for a moment and read the books again with that in your mind... let’s see if we would still understand the stories :D let me know!!! 
byeee!!!!!

2 comments:

 1. En nu krijg ik uiteraard zin om alle boeken opnieuw te lezen! :D
  (maar ja, dat heb ik altijd, nu alleen ietsje meer dan anders)
  Er zijn zoveel mooie momenten! Onder andere degene die je hebt opgesomt!
  Vooral die van Lupin en Tonks zijn mijn favorieten. Hoe ze na de dood van Perkamentus liefde bij elkaar vonden. En Teddy die met Victoire betrapt werd door James...
  En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dan zou ik zelf beter een blog beginnen dus zal ik het hier bij laten ;)

  Die April Fools grap was trouwens geweldig :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Na het posten van die post ben ik ongeveer nog 13 momenten tegengekomen die ik er in had willen zetten XD maar dan had ik beter een boek geschreven :p

   Delete